تبیین و تشریح «کارهای جدید از نوع قیمت جدید»

شناخت و تبیین کارهای جدید از نوع قیمت جدید، نیازمند تشریح «بند 1» از پیوست ۵ یا 4 فهارس‌بهای واحد پایه است که بیان  می‌دارد: «چنانچه در فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار) برای کار جدید ابلاغی، قیمت واحد یا مقدار پیش‌بینی نشده باشد برای تعیین قیمت جدید مطابق «بند ج» ماده 29 شرایط عمومی پیمان عمل می شود. »

 

این گونه کارها، از حیث ماهیت امر، با کارهای مندرج در فهرست‌بهای منضم به پیمان تفاوت دارند. چنانکه «بند ج» از «ماده ۲۹» شرایط عمومی‌پیمان (بخشنامه شماره 102/1088-54/842 مورخ 1378/03/03) اشعار می‌دارد:

 

«اگر در چارچوب موضوع پیمان، کارهایی به پیمانکار ابلاغ شود که برای آن‌ها قیمت و مقدار در فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان پیش‌بینی نشده است، پیمانکار باید بی درنگ پس از دریافت ابلاغ مهندس مشاور، قیمت پیشنهادی خود را برای اجرای کارهای یاد‌شده، همراه با تجزیه قیمت، به مهندس مشاور تسلیم کند. قیمتی که با توافق پیمانکار و مهندس مشاور تعیین شود و به تصویب کارفرما برسد، ملاک پرداخت است. قیمتهای جدیدی که به این صورت تعیین می شود باید بر حسب هزینه اجرای کار در محل اجرا محاسبه گردد. از اینرو، تنها ضریب هزینه بالاسری پیمان به قیمتهای جدید اعمال می شود. »

 

از مداقه در مفاد «بند 2-8» دستورالعمل کاربرد فهارس بهای واحد پایه، تعریف عبارت «فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان» به شرح ذیل مستفاد است:

 

«برای برآورد هزینه‌ی اجرای هر کار، مقادیر اقلام آن، براساس نقشه‌های اجرایی و مشخصات فنی، تعیین و بر حسب ردیف‌های این فهرست­بها و ردیف‌های غیر پایه مربوط، اندازه‌گیری می‌شود. فهرستی که شامل شماره، شرح، واحد، بهای واحد، مقدار و بهای کل ردیف‌ها است، تهیه می‌شود. در این فهرست، بهای کل هر ردیف، حاصل ضرب مقدار در بهای واحد آن ردیف است. از جمع بهای کل ردیف‌های مربوط به هرفصل، مبلغ فصل و از جمع مبالغ فصل‌ها جمع مبلغ این فهرست بها برای کار موردنظر به دست می‌آید. ضریب طبقات (برحسب مورد)، ضریب بالاسری و ضریب منطقه‌ای، به جمع مبلغ ردیف‌ها به صورت پی­در­پی ضرب شده، و هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، به آن اضافه می‌شود، نتیجه، برآورد هزینه اجرای کارخواهد بود. به مدارک یادشده، کلیات، مقدمه فصل‌ها و پیوست‌های 4،3،1 و ۵ و بر حسب مورد پیوست ۲ فهرست­بها ضمیمه شده، مجموعه تهیه شده، به عنوان «فهرست بها و مقادیرکار منضم به پیمان» (برآورد هزینه اجرای کار)، نامیده می‌شود.»

 

مضافاً که رئیس امور نظام فنی و اجرائی وقت کشور، مستند به نامه شماره 1698590 مورخ 1396/11/25، نظر به این دارد که عبارت «فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان»، مندرج در ماده 29 شرایط عمومی پیمان، آن ردیف­هایی از فهرست‌بهای واحد پایه است که در تهیه برآورد مورد استفاده قرار گرفته و درج عنوان فهرست بهای واحد پایه در  «بند هـ» ماده 2 موافقت‌نامه پیمان، به معنای در نظر گرفتن تمام ردیف‌های آن به‌عنوان فهرست‌بهای منضم به پیمان نمی‌باشد. 

 

متن نامه مذکور به شرح ذیل است:


جناب آقای دریانورد رئیس محترم سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان هرمزگان

جناب آقای دکتر صیدایی رئیس محترم سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان همدان

جناب آقای دکتر نصیری زاده رئیس محترم سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان همدان

موضوع: فهرست‌بهای منضم به پیمان

با سلام و احترام؛

در پاسخ به پرسش‌های مطرح ‌شده در مورد نحوه پرداخت بهای کارهای انجام‌ شده در تطابق با فهرست‌بهای منضم به پیمان به‌منظور اطلاع‌رسانی فراگیر به دستگاه‌های اجرایی و طرح در شورای فنی استان به آگاهی می‌رساند،

در قراردادهای منعقد شده بر مبنای فهارس بهای واحد پایه ابلاغی این سازمان و شرایط عمومی پیمان (پیوست بخشنامه شماره 842/54-1088/10 مورخ 03/03/1378)، چنانچه عملیات موضوع پیمان، در فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان، داری ردیف باشد، پیمانکار موظف به انجام عملیات با نرخ پیمان می‌باشد. منظور از عبارت "فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان"، مندرج در ماده 29 شرایط عمومی پیمان، آن ردیف از فهرست‌بهای مبنای پیمان است که در تهیه برآورد مورد استفاده قرار گرفته است (اعم از اینکه برای آن مقدار پیش‌بینی‌شده باشد یا خیر) و منضم به پیمان شده باشد در این حالت تغییرات احتمالی مقادیر کار، تابع بند الف ماده 29 شرایط عمومی پیمان است.

بنابراین در قراردادهایی که بر مبنای فهارس بهای پایه منعقد شده است، اگر در چارچوب موضوع پیمان، کار جدیدی به پیمانکار ابلاغ شود که برای آن در فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان (با توضیح فوق)، شرح و قیمت واحد پیش‌بینی ‌نشده باشد و یا روش تعیین قیمت واحد در مقدم فصل‌ها تصریح نشده باشد، برای تعیین قیمت جدید مطابق بند «ج» ماده 29 شرایط عمومی پیمان عمل می‌شود.

لازم به تأکید است درج عنوان فهرست‌بهای مورد عمل در موافقت‌نامه پیمان، تنها مشخص‌کننده فهرست‌بهای واحد پایه ابلاغی است که ردیف‌های برآورد منضم به پیمان از آن استخراج‌شده است. لذا درج عنوان مذکور در موافقت‌نامه پیمان به معنای در نظر گرفتن تمام ردیف‌های آن به‌عنوان فهرست‌بهای منضم به پیمان نمی‌باشد.


شایان ذکر است، به حکم «بند د» از «ماده ۲۹» شرایط عمومی پیمان، «جمع بهای قیمت‌های جدید، علاوه برآنکه تابع سقف تعیین شده در بند الف است، نباید از ۱۰ درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر شود. »

 


ارسال دیدگاه:




نظرات کاربران


برای این مقاله تاکنون هیچگونه نظری ثبت نشده است